COVID-19 jyllää: kansanpetturipoliitikoilla on prioriteetti ongelma

Koronaviruksen aiheuttama COVID-19 -tartuntatautiepidemia tekee tuhoaan maailmalla, kuten myös Suomessa, jossa kuitenkaan turvallisuutta edistäviin toimenpiteisiin ei ole ajoissa ryhdytty. Suomessa ei ole katsottu mahdolliseksi rajojen sulkemista, vaikka sen ovat toteuttaneet esimerkiksi Tanska ja Puola. Norjassa hallituksensa päätöksellä ovat koulut ja päiväkodit suljetut, jotka toimenpiteet eivät edes vaadi valmiuslain käyttöönottoa.

Virallinen Suomi on vitkastellut turvallisuutta edistävissä toimissa

Kiinassa käynnistyi alkuvuonna uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19 -tartuntatautiepidemia. ja Maailman terveysjärjestö WHO julkaisi koronavirusepidemian pandemiaksi 11.3.2020. Näistä seikoista huolimatta Suomen hallituksen ja kyseisistä asioista vastaavien viranomaisten päätökset, eivät huomioineet kansalaisten turvallisuuden asettamista etusijalle riittävän aikaisin ja tarvittavin toimenpitein. Näitä turvallisuutta edistäviä toimenpiteitä olisivat olleet esimerkiksi seuraavat: asettamalla karanteeneja, rajoittamalla kokoontumisia, matkailua, turhaa liikkumista ja jopa rajojen sulkemista Tällaista välinpitämättömyyttä yleisestä turvallisuudesta on havaittavissa muissakin Euroopan Unionin maissa.

Kuitenkin Tanskan pääministeri Mette Frederiksen ilmoitti, että Tanskan raja suljetaan lauantaina (viikko 11) puoliltapäivin paikallista aikaa väliaikaisesti. Tanskalaisten maahan tulemista ei estetä, mutta ulkomaalaisilta vaaditaan todiste tulosyystä. Mikäli todisteita ei ole esittää, maahantulo kielletään. Tanskan toimenpiteen jatkuvan pääsiäiseen asti. Myös Puola sulkee rajansa keskiyöllä lauantain ja sunnuntain välisenä aikana. Norja, joka ei ole EU:n jäsen maa, on hallituksensa päätöksellä ilmoittanut sulkevansa koulut ja päiväkodit koronavirusepidemian takia. Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori pitää Norjan hallituksen päätöksiä yliampuvina. Vapaavuoren mukaan koronavirusepidemia ei ole niin suuri uhka, joka edellyttäisi Norjan kaltaisia operaatioita.

Suomessa pääministeri Sanna Marin ilmoitti kolme vuorokautta sitten, että Suomi ei voisi enää pysäyttää koronaviruksen etenemistä edes rajuilla toimilla. Oppositiossa oltiin asiasta eri mieltä. Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan valmiuslaista pitäisi päättää välittömästi.

Neljä viidestä. Hallituksen ministeriryhmien johtajat.

Kansanedustaja Arja Juvonen (ps) kysyi hallituksen kantaa toimenpiteissä koronavirusepidemian leviämistä vastaan:

”Arvoisa hallitus, oletteko valmiit tiukkoihin toimenpiteisiin, jopa valmiuslain käyttöönottoon, kansalaisten suojelemiseksi? Annatteko suosituksen kunnille sulkea koulut”, Juvonen kysyi.

Sanna Marinin (sd) mukaan tilanne Suomessa ei vielä vaatinut mainittuja toimenpiteitä.

Ylen LIVE Suomi ohjelmassa Marinin mukaan Suomessa tautitilanne ei edellytä päiväkotien ja koulujen sulkemista. Tulee huomata, että valmiuslaki ei ole ehtona näiden sulkemiselle, vaan päiväkodit ja koulut voidaan sulkea aluehallinnon päätöksellä.

Valmiuslain käyttöönottoa valmistellaan

Viimeisempien uutisointien mukaan valmiuslain käyttöön ottamisen valmistelu on vihdoin aloitettu. ”Valmiuslaki ei ole maanantaina hallituksen käsittelyssä. Varaudumme kuitenkin kaikkeen”, Sanna Marin sanoo. Hallitus linjaa lisäksi maanantaina päiväkotien ja koulujen tilanteesta.

Rajoituksia pitäisi toteuttaa

Tunnettu lääketieteen tiedejulkaisu Lancet arvioi, että viruksen leviämisen estämiseksi tehdään liian vähän. ”On todellinen vaara, että maat ovat tehneet liian vähän ja liian myöhään, jotta epidemia voitaisiin estää”, toteaa julkaisu.

Rajoituksia, jotka luovat muiden muassa etäisyyttä ihmisten välille täytyy vain toteuttaa, vaikka ne toisivat väliaikaista epämukavuutta elämään. Koronan torjuminen on myös Suomessa kuten vuotavan katon korjaus, mitä ei tarvitse poudalla korjata, ja sateella sitä ei viitsitä kunnostaa.

Suomen hallituksella ja sisäministeriöllä prioriteetti ongelma

Kuten yllä jo mainittiin Tanska ja Puola pystyivät sulkemaan rajansa, mutta Suomessa asia on toisin: ”Suomen ja muun EU:n sisärajat ylittävää liikennettä ei säännönmukaisesti valvota. Rajavalvonnan tilapäinen palauttaminen EU:n sisärajoille ei ole mahdollista kansanterveyden vaarantumisen perusteella”, sisäministeriö toteaa tiedotteessaan.

Suomen hallituksen ja sisäministeriön ensisijaiset prioriteetit ovat:

Turvata väestönsiirtojen mahdollisuus koronavirusepidemiasta piittaamatta. Kun Suomeen vuonna 2015 tuli yli 30 000 turvapaikanhakijaa, vihreät kannattivat avointa linjaa sekä toivottivat hakijat tervetulleiksi.

Mikäli nuo tapahtumat nyt toistuisivat, Suomi ottaisi Ohisalon mukaan ”turvapaikanhakijat” vastaan sekä käsittelisi kaikki hakemukset. Sellaista tilannetta, jossa Suomi rajoittaisi tulijoiden vastaanottoa Ohisalo ei pidä mahdollisena.

Taata, että Israelin ja Yhdysvaltojen liittolaiset ovat kykeneviä jatkossakin valtioterrorismiin Lähi-idässä. Valtioneuvosto myönsi kokouksessaan 12.3.2020 Sisu Akselit Oy:lle ja Katsa Oy:lle asevientiluvan Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin. Tuotteiden vastaanottaja on esimerkiksi panssaroituja ajoneuvoja valmistava LLC Calidus, joka päätöksen mukaan käyttää tuotteita omassa tuotannossa.

Äänin 16 – 1 tehty päätös on yhteensopimaton aikaisemman päätöksen kanssa, sillä Suomi ilmoitti jo vuonna 2018 ettei Saudi-Arabiaan tai Arabiemiraatteihin myönnetä uusia asevientilupia Jemenin konfliktin takia. Arabiemiraatit on yksi osapuoli Jemenin sodassa, joka YK:n arvioiden mukaan on yksi maailman mittavimmista humanitaarisista katastrofeista.

Ylläpitää mahdollisimman kiihkeää ilmastopolitiikkaa: Suomi sekä yksitoista muuta EU-jäsenmaata vaativat tiistaina komissiota (siirryt toiseen palveluun) kiristämään ripeästi vuoden 2030 tavoitetta. Niiden mukaan EU:n on päästävä uudesta tavoitteesta sopuun ja näytettävä näin esimerkkiä muille maailman maille ennen YK:n seuraavaa huipputärkeää ilmastokokousta marraskuussa Glasgow’ssa.

Pysäyttää kaikki avustukset sellaisilta kulttuurimuodoilta, joiden perinteisenä tehtävänä on herättää ja voimistaa kansallista tietoutta sekä ajattelutapaa, kuten myös edistää suomalaista, erityisesti suomenkielistä kulttuuria. Esimerkiksi Sanna Marinin hallitus eväsi kaikki valtionavustukset Suomalaisuuden liitolta, joka oli perustettu vuonna 1906.

 

Lopuksi

Koska pääministeri Sanna Marin yritti viimeiseen saakka todistaa kuulijoilleen, että Suomi ei ole koronan takia kriisissä, johti tilanne siihen, että koronasta suoriutui epidemia myös Suomessa. Marinin vitkastelu on osaltaan syynä siihen, että kyseisessä tilanteessa jouduttiinkäyttöön ottamaan valmiuslaki tartuntojen estämiseksi. Negatiivisena puolena poikkeuslaissa on kaiken muun harmin lisäksi se, että sisäministeriön, ja yleensä virallisen Suomen hegemoniasuhde kansalaisiin nähden kasvaa, joten tätä valtasuhdetta poliittinen koneisto pystyy käyttämään hyödykseen. Esimerkiksi sosiaalinen media ja Internet voidaan sulkea määräajaksi sekä yleensä kansalaisten valvonta kiristyy.

Markku Juutinen

Lähteet

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos (14.3.2020). Ajankohtaista koronaviruksesta COVID-19. Saatavina: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

Savon Sanomat (13.3.2020). Tansaka ja Puola panevat rajat kiinni koronan takia. Saatavina: https://www.savonsanomat.fi/ulkomaat/Tanska-ja-Puola-panevat-rajat-kiinni-koronan-takia/1526460?pwbi=a40d30adc120af752c0d88ec9942f1e9

Uusi Suomi (12.3.2020). Sanna Marin esitti eduskuntaryhmille kaksi kysymystä koronaviruksesta: ”Tänään ei tehty päätöksiä valmiuslaista, mutta kaikki antaisivat tukensa tarvittaessa”. Saatavina: https://www.uusisuomi.fi/uutiset/sanna-marin-esitti-eduskuntaryhmille-kaksi-kysymysta-koronaviruksesta-tanaan-ei-tehty-paatoksia-valmiuslaista-mutta-kaikki-antaisivat-tukensa-tarvittaessa/07da904b-1029-433e-8ba2-b7ae655160ee

Uusi Suomi (12.3.2020).

https://www.uusisuomi.fi/uutiset/eduskunnassa-vaaditaan-kovia-koronatoimia-ja-koulujen-sulkemista-sanna-marinilta-tyrmays-suomessa-ei-ole-poikkeustila/9eebbfdc-809f-42fa-b321-2ef99d9d4c22

Uusi Suomi (14.3.2020). Sanna Marin: ”Olen käynnistänyt valmiuslain käyttöönottoasetuksen valmistelun – varaudumme kaikkeen” – Tulossa myös linjaus kouluista ja päiväkodeista. Saatavina: https://www.uusisuomi.fi/uutiset/sanna-marin-juuri-nyt-olen-kaynnistanyt-valmiuslain-kayttoonottoasetuksen-valmistelun/44d5ce00-442f-4e8d-8b95-e0830ae85787?fbclid=IwAR1C7J9a-xN8H47N5v7mXyiGfUoM0dArmVdWB9spjMz9UzbFBLaLZ4BHlQQ

The Lancet (2020). https://www.thelancet.com/open-access?utm_campaign=oa19&utm_source=ppc&utm_medium=var2&utm_medium=ppc&utm_term=lancet&utm_campaign=LANGLO_JCR19_Q3/2019&utm_source=adwords&hsa_src=g&hsa_kw=lancet&hsa_ver=3&hsa_tgt=kwd-12506801&hsa_net=adwords&hsa_mt=b&hsa_acc=9121597819&hsa_cam=8074711890&hsa_ad=396513775160&hsa_grp=82376506526&gclid=CjwKCAjwmKLzBRBeEiwACCVihvvixLtkHk5OsHd_ymYig7jF_rdFeAsIty2J7y6yydCapoILVEmXvhoCCXIQAvD_BwE

Yle LIVE Suomi (12.3.2020): Saatavina: https://www.youtube.com/watch?v=Lyc2u1mPpKc&fbclid=IwAR0c1DyUXZcTkhRAmviEFv_2ezi6gMAOwBJ3vAhPwmT5qOW1AXofDk6b3F8

Sisäministeriö (12.3.2020; Tiedote 18/2020). Turvallisuusviranomaiset ovat varautuneet koronaviruksen leviämiseen. Saatavina: https://intermin.fi/artikkeli/-/asset_publisher/turvallisuusviranomaiset-ovat-varautuneet-koronaviruksen-leviamiseen

Yle-uutiset (6.3.2020). Sisäministeri Maria Ohisalo: Kreikka toimii väärin, turvapaikkahakemukset pitäisi käsitellä. Saatavina: https://yle.fi/uutiset/3-11244834

Sadankomitea (12.3.2020). Jälleen asevientilupa Arabiemiraatteihi – rauhanjärjestöt tyrmistyvät. Saatavina: https://www.sadankomitea.fi/tiedote/jalleen-asevientilupa-arabiemiraatteihin-rauhanjarjestot-tyrmistyivat/?fbclid=IwAR2qX1ijhNh6zXbGxn-i_e2t7phyxaiJ7t7vjRHhHXMboZywwkBIxXQnbH0

Suomalaisuuden liitto (4.3.2020). Suomalaisuuden liitolta evättiin valtionavustukset. Saatavina: https://suomalaisuudenliitto.fi/tiedote-4-3-2020-suomalaisuuden-liitolta-evattiin-valtionavustukset/

ALEX PLAVEVSKI (10.3.2020) Talouselämä. Paras ennuste on talouskriisi, huono maailmantalouden täydellinen pysähtyminen – Raportti povaa koronaviruksen osuvan pahasti Suomen talouteen. Saatavina: https://www.talouselama.fi/uutiset/paras-ennuste-on-talouskriisi-huono-maailmantalouden-taydellinen-pysahtyminen-raportti-povaa-koronaviruksen-osuvan-pahasti-suomen-talouteen/d0ff4336-a1f3-4543-a4da-af9a03931e9b

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Nujertakaamme kansaa pilkkaava Suomen poliittinen johto ja rakentakaamme itsenäinen sekä omavarainen Suomi. Siten suomalaisten ja Suomen itsenäisyystaistelu kohti vapauden aamunkoittoa häämöttäisi kirkkaampana edessämme.

%d bloggaajaa tykkää tästä: